Isnin, 3 Ogos 2009

Kemuliaan wanita

Dalam membentuk keluarga muslim yang bahagia, sesuai dengan ajaran islam, disamping harus memilih isteri yang solehah, maka memilih suami yang soleh juga merupakan syarat terbentuknya keluarga bahagia.

Islam memberikan perlindungan dan jaminan terhadap martabat wanita. Mengangkat kedudukannya ke arah yang lebih mulia. ALLAH swt telah memelihara dan menyambung keturunan Nabi Muhammad SAW melalui puterinya Siti Fatimah.
Kelahiran putera Fatimah iaitu Hasan dan Husin memperolehi berkah, dan sentiasa dalam rahmat dan pemeliharaan Allah SWT. Rasulullah telah memberikan contoh dan teladan bagaimana menjadi ayah yang baik. baginda mengangkat darjat puteri puteri baginda. Ketika baginda pergi meninggalkan kampung halaman, Fatimahlah orang terakhir yang baginda temui. Jika baginda pulang dari perjalanan atau peperangan, baginda langsung pergi ke masjid solat 2 rakaat. Kemudian pergi menemui puteri puteri buah hatinya, barulah baginda ke rumah isteri isteri baginda. Seandainya Siti Fatimah datang mengunjungi ayahandanya, maka Rasullullah SAW bangun untuk menyambut dan memberikan ciuman kepada puterinya itu, kemudian disuruh duduk sebelah baginda. Begitu pula jika Rasulullah SAW datang mengunjungi Fatimah, maka dia bangun menyambut kedatangan ayahnya dan diciumnya Rasulullah dengan penuh kasih saying. Kemudia baginda duduk disamping puterinya yang tercinta itu. Begitu mulia dan tinggi kedudukan Fatimah di hati Rasulullah.

Sehingga Rasulullah SAW berulang ulang menyebutkan yang bermaksud:

“bahawa Fatimah adalah sebahagian dari diriku. Aku berdukacita jika dia berdukacita, dan aku akan lega jika ia senang. Siapa sahaja yang menyebabkan ia marah, sama dengan membuat aku menjadi marah. Fatimah buah hatiku adalah wanita penghuni syurga.”
(HR Ahmad, Al Hakim dan Bukhari)

cabaran besar dalam menguruskan keluarga ni, tapi balasan Allah sungguh lumayan

Rasulullah SAW juga mengajarkan kepada para sahabat, bahawa penghargaan kepada anak anak perempuan dan berbuat baik kepada mereka, merupakan taqarrub atau mendekatkan diri yang paling besar kepada ALLAH SWT yang layak memperolehi syurga dan keredhaan-Nya. Baginda pernah bersabda:

“ barangsiapa yang mempunyai tiga orang anak perempuan, maka ia bersabar hidup dalam suka dan duka, maka ia akan dimasukkan ke dalam syurga kerana rahmat Allah kepada perempuan tersebut. Seorang sahabat bertanya: bagaimana kalau hanya dua orang perempuan ya Rasulullah? Baginda menjawab:Walaupun hanya dua orang. Sahabat bertanya lagi: bagaimana kalau seorang sahaja ya rasululla: maka bginda menjawab: Ya walaupun hanya seorang.”

“ Gadis yang solehah malunya mengatasi perawan, beraninya mengatasi pahlawan, cinta bukan pada gambaran, rindunya bukan pada pertemuan, tapi hatinya tersirat taqwa keimanan”

0 comments:

Catat Ulasan

Template by:
Free Blog Templates